Hogyan cseréljünk kijelzőt mobilon!

Mobil telefon és tablet javítás saját kezüleg

Mérlegeljük a költségeket

Ha megsérül a mobilunk/tabletünk kijelzője – leesik vagy ráülünk -, rendszerint nagy problémát okoz számunkra. Kérdés, hogy javítható-e és ha igen akkor mennyiért? Sok szerviz elérhető, ahol készségesen megjavítják a hibás telefont, de ha az alkatrészek könnyen elérhetőek, miért ne csinálnánk meg saját kezűleg?

Számolnunk kell azzal is, hogy a szervizbeli javítás ideje alatt nélkülöznünk kell a telefont, le kell mentenünk az adatainkat és hozzá is kell férnünk az adatokhoz a lementett állományokból.

Ha a javítás költsége vetekszik az új telefon árával, akkor a javításra fordított pénz és idő kárba megy. Általában a saját kézzel végzett javítás költsége sokkal kedvezőbb a szervizben végzett javításokhoz és az új telefon árához képest is.

 Az új alkatrész beszerzése

A legkedvezőbb beszerzési hely az aliexpress.com. A keresőben a telefonunk pontos típusának és „display” megadásával nagyon sok találatot kapunk. A részletes adatokat megnézve pontosíthatjuk, hogy az adott alkatrész a megfelelő-e a számunkra. Természetesen hazai webshopokból is beszerezhetjük az alkatrészt, de ennek sajnos ára van.

Eszközök amikre szükségünk van

A megrendelt alkatrészeket általában szerszámokkal együtt küldik, amik szükségesek a cseréhez. Ezek a szerszámok általában különféle csavarhúzók, feszítők, csipeszek és „gitárpengetők”. Ha szükségesnek tartjuk, akkor külön is megrendelhetjük:

 

Szerszámkészlet

A kijelzőcsere alapszabályai

Nagyon sok telefon van a piacon, amelyek a lentebb leírtak szerint javíthatók, de vannak speciális esetek, amikor a javítás csak gyári szervizben lehetséges. A részletes javítási útmutatók az egyes modelleknél vannak leírva. Legelőször részletes tanulmányozzuk az útmutató, mielőtt hozzákezdünk a javításhoz.

  1. A telefon szétszerelése: Távolítsuk el a hátsó borítót és az akkumulátort, valamint a memória és SIM kártyát. Keressük meg a rögzítő csavarokat  és csavarjuk ki. A csavarokat és az alkatrészeket szisztematikusan helyezzük el, hogy az összeszerelésnél tudjuk a pontos sorrendet. A csavarok kicsavarása után általában gitárpengetővel és feszítőkkel el kell távolítania hátlapot/keretet. Figyeljünk a szalagkábelekre, amelyek összekötik a telefon különböző rétegeit.
  2. A kijelző szétszerelés: Attól függően, hogy kerettel vagy keret nélkül cseréljük a kijelzőt,  le kell választanunk a keretről. Ezt általában hőszőnyeggel, hajszárítóval vagy hőlégfúvóval tudjuk megoldani, ahol is a meleg levegő segítségével a ragasztás szétszedhető. Régebbi telefonoknál vagy a tableteknél a kijelző és az érintőpanel külön cserélhető.
  3. A ragasztás és a kijelző cseréje: Az új kijelző berakása előtt a ragasztót kell berakni. Ez általában két oldalú ragasztó, amit szintén küldenek a kijelzővel. Használhatunk T7000 ragasztót is, ami speciálisan mobiltelefon kijelzőkhöz van. Ezt követően ragasszuk be a kijelzőt.
  4. Szereljük össze a telefont: Csatlakoztassuk össze a kábelket és rétegről-rétegre szereljük össze a telefont. Rögzítsük az alkatrészeket megfelelően, és ellenőrizzük, hogy nem maradt-e ki valami. Az összeszerelés után ellenőrizzük a telefon működését.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük